Mikä koevedos?

Monelle ei sana ‘koevedos’ ei sano juurikaan mitään, mutta valokuvausalan ammattilaiselle sanan merkitys on itsestäänselvä. Tämän takia koevedosten selittäminen asiakkaalle jää joskus vähemmälle.

Koevedos lyhykäisyydessään tarkoittaa kuvaa, joka ei ole vielä valmis. Koevedosten tarkoitus on näyttää, millainen asento tai ilme kuvattavalla on. Näiden avulla asiakas valitsee haluamansa kuvat jatkokäsittelyyn. Koevedokset ovat kevyesti muokattuja kuvia, eli kuvan valotus, värit ja rajaus muuttuvat vielä lopulliseen valmiiseen kuvaan. Huomaattehan, että myös kuvat on muokattu valokuvaamon kalibroidulla näytöllä, joten ne saattavat näyttää hieman erilaiselta kotikoneella tai puhelimessa.

Kun valokuvaaja myy asiakkaalle kuvatuotteen, on heillä yleensä tapana hieman korjailla kuvia. Tämä tarkoittaa valotuksen, rajauksen, värien ja muun kuvan ominaisuuksien muokkausta. Tämä vastaa sitä, kun ennen valokuvia käsiteltiin pimiössä. Kuvat myös käsitellään eri tavalla printtejä varten, jotta ne saadaan näyttämään erityisen hyvältä. Valokuvaaja ei korjaile kaikkia kuvia, vaan vain ne, mistä asiakas tilaa kuvatuotteita. Tällöin koevedos on hyvä apuväline. Se helpottaa ja nopeuttaa sekä asiakkaan että valokuvaajan työnkulkua.

Meiltä saat koevedoksista halutessasi myös paperiset vedokset, jotka jäävät teille muistoksi, vaikka ette kaikista kovedoksen kuvista tilaisikaan kuvatuotetta.

Mihin koevedoksia voi käyttää?

Koevedokset on tarkoitettu vain ja ainoastaan kuvien valitsemiseen jatkokäsittelyä varten. Koevedoksista näkee helposti kuvattavan asennon ja ilmeen, vaikka kuvaa ei ole muuten viimeistelty. Kuvista ei saa eikä voi teettää kuvatulosteita eikä niitä saa jakaa sosiaalisessa mediassa.

Koevedokset ovat myös normaalin tekijänoikeuden piirissä, joten valokuvaaja omistaa kuvien tekijänoikeudet täysin riippumatta siitä, kuka kuvissa on. Kuvien käyttöoikeus ei siirry sinulle, vaikka oletkin kuvauksesta maksanut, ellei siitä ole erikseen sovittu.

Jokainen kuvaajan ottama valokuva on kuin käyntikortti tai esite, joka esittelee kuvaajan osaamista muille. Sen takia koevedoksia, eli keskeneräisiä kuvia, ei saa jakaa. Tätä voisi esimerkiksi verrata siihen, että kondiittori esittelisi kakkuansa ilman koristeluja tai puuseppä keskeneräistä pihaterassia.

Isovanhemmille, kummeille ja muille sukulaisille koevedoksia saa tietenkin näyttää, jotta he osaavat valita haluamansa kuvat. Heille voi esimerkiksi antaa koevedosgallerian tunnukset tai lähettää heille kuvan koevedoksista.

Jos sinulla on koevedoksista ja niiden käyttämisestä kysyttävää, ota ehdottomasti yhteyttä - autan mielelläni sinua myös tässä asiassa.